Авточасти и автоаксесоари

Информация за различни части на автомобила. Една малка енциклопедия за света на автомобила.

Филтри

Това, което трябва да знае всеки един шофьор за  двигателя на автомобила си е, че за да работи качествено трябва да има достатъчно въздух, масло и гориво, които освен всичко друго трябва да са чисти, за което се грижат именно филтрите.

На всеки му е ясно, че без филтри двигателят може да се скапе много бързо и да става само за скрап, а замърсяванията в родината ни не са рядко срещани. Улиците ни никак не са чисти и а това не бива да се лишаваме от така необходимата ни филтърна система.

Най-застрашени от замърсявания са цилиндрите, буталата, инжекторите, клапаните и други части от двигателя, а замърсяванията могат да ги повредят и стигнат до тях чрез горивото и маслата. Трябва да знаете, че на смяна подлежат въздушния филтър, масления и горивния, които трябва задължително да се преглеждат. Не си мислете, че това са единствените филтри в колата ви, но тези са едни от най-важните.

Знайте, че даже да ви се струва чист въздушния филтър не е толкова, защото той обира всички замърсявания от пътя, а там са най-много. Интересното е, че колите с двигателите с вътрешно горене поемат най-много въздух и няма как да не са замърсени и супер чисти, за това техните филтри са най-важни за предпазване на двигателя.

Трябва да знаете, че те се подменят при всяка смяна на маслото или  на около 10 000км. Другият тип филтри са маслените, които се намират в двигателите с вътрешно горене. Тяхната функция е да отстранят замърсяванията от околната среда и шлаката в самия двигател. Тези филтри също се подменят при смяната на маслото. Другият вид филтър е този на купето, който служи за почистване на въздуха в колата и се подменя на около 15 000 км. Горивният филтър също е много важен и от него зависи нормалната експлоатация на двигателя. Той пречиства зареденото гориво от замърсители.