Авточасти и автоаксесоари

Информация за различни части на автомобила. Една малка енциклопедия за света на автомобила.

Същност, цели и основни видове автомобилни акумулатори

Без акумулатор няма как да подкарате колата си и за това сега ще ви запознаем с неговата същност и действие. Той е източникът, който подава ток на колата и задвижва цялата сложна система, за да потеглите.

Интересно е да знаете, че първият „старовремски” акумулатор е изобретен през 1859 година от Гастон Планте, който е известен френски физик направил голям пробив. От тогава до днес, акумулаторите доста са се променили, но принципът им остава същият, само формата и дизайнът са много по-различни малки. Трябва да знаете, че в началото си акумулаторът е представлявал така да се каже два волтови елемента.

За да ви запознаем из основи с акумулаторите ще припомним, че има два основни модела стартерни и тягови, като стартерните са масово използваните в модерните коли. Те захранват с електричество запалителната система на двигателя, подават по-голям ток за запалване на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулатори са по-мощни и имат доста повече кадмий, калций и антимон в корубата си.

Тяговите акумулатори се слагат в електромобилите и същността им е по-различна от тази на стартовите, защото се налага да подават непрекъснато ток. Те се ползват и за доста електроуреди, като миксери.

Другата разлика в познатите ни акумулатори е в това дали са оловно–киселинни или алкални. Оловно-киселинните акумулатори дават напрежение от 12,6 волта и амортизирането им зависи от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са по издръжливи, но и те се делят на три различни типа сребърно–цинкови, желязно–никелови и кадмиево–никелови. Който и от трите вида да изберете няма да останете разочаровани, защото на практика те са голям химически източник на ток и са много по-издръжливи. Те са по-лесни и евтини на обслужване и като цяло по-издръжливи.

Въпреки по-добрите качества на алкалните, оловните са си по-масово използваните, тъй като са с повече издръжливост и по-голямо вътрешно съпротивление.

Още в тази категория: « Филтри Чистачки »