Авточасти и автоаксесоари

Информация за различни части на автомобила. Една малка енциклопедия за света на автомобила.

Директно впръскване на гориво при автомобилите

Резултатите от икономия на гориво сочат към автомобилите с газов инжекцион. Това може да очаква по-добро предложение от това на предишните модели автомобили. Такава ефективност е много привлекателна за автопроизводителите и обещава много повече през следващите години.

Дори за работата на типичните двигатели, често се изисква премия от гориво. Висшата компресия извлича повече енергия от всяка капчица гориво. Върховата мощност на конски сили, обороти в минута; максимално завъртане в минута, представлява някаква стойност за всеки литър работен обем.

Дизеловите двигатели винаги са използвали принципа на директно впръскване на горивото. Това означава, че под високо налягане, в цилиндрите на двигателя, а не в смукателния колектор. Използваният подход на практика е за всеки бензинов двигател. В дизеловият, процес на инжектиране на гориво директно в горивната камера в горната част на компресията се инициира и контрол на изгарянето. Модерният принцип на действие на механичната помпата на инжекция, при малки дизели е усъвършенствана още през 1927 г. в Германия.

В рамките на няколко години, впръскването на гориво започва да се появява в множество улични и състезателни автомобили. Въпреки това, на практика всички тези приложения използват косвени и порт инжекции. Това означава, че горивото се впръсква в смукателния колектор зад всеки приеман клапан вместо директно в цилиндрите. Порт инжекцията е по-евтина, защото се провежда при много по-ниско налягане. Тогава инжекторите не са били обект на изгарящата топлина от горивната камера.

Системата за директно впръскване отчита изпаряването на малки капчици гориво инжектирани директно в цилиндъра (при температура между 450 и 1700). Охладена сместа за приема и произвежда по-гъста акция, което означава по-голяма мощност.